Etnograf to go

Vi har på museet et netværk af stærke antropologer, som I kan få på besøg. 

Vi tilbyder en times oplæg efterfulgt af en halv times spørgsmål og svar. Prisen er 5000 kr plus transport.

I øjeblikket kan vi fx tilbyde følgende oplæg:

Burkina Faso: børn og overgangsritualer v/ Phine Kjær Wiborg

2 lektioner

Phine introducerer eleverne for en række medbragte genstande fra Burkina Faso, som alle relaterer sig til overgangsritualer. Her kommer vi helt tæt på religiøse og magiske genstande, som har været brugt igennem flere generationer. Eleverne får de genstande, som de er vant til at se i en glasmontre på museum, direkte i deres hænder. 

Vi sammenligner og diskuterer ritualer i Burkina Faso med ritualer, som elverne kender til fra Danmark. 

Overgangsritualerne ser vi igennem pigens øjne. Overgangsritualerne omfatter fødsel, overgang fra barn til voksen, vielse og død. 

I dette forløb skal vi særligt undersøge nogle af de overgangsritualer, som animister gennemgår ved overgangen fra barn til voksen og i forbindelse med bryllupper. Hvad betyder det at gå fra at være pige til kvinde i Burkina Faso? I Danmark? 

I forbindelse med bryllupper kigger vi nærmere på et sæt traditionelle bryllupskurve, som i Burkina Faso bliver givet fra manden til kvinden i forbindelse med ægteskabet. Her præsenterer manden 10 ting for sin nye hustru for at bevise, at han er en god bonde og en værdig ægtemand. I forløbet skal eleverne oversætte dette ritual i en dansk kontekst. Hvad ville den danske mand præsentere i kurve for at bevise, han er en værdig ægtemand?

Phine under feltarbejde

Oplæg med direkte sammenhæng med UNESCO Samlingerne:

Tyrkiet i Danmark - Etnicitet, Nationalitet og Rødder  v/ Marie Blæsild.

Marie har lavet UNESCO-samlingen "Tyrkiske Rødder i Danmark". Samlingen består af en kasse med ting, som er udvalgt og indsamlet i samarbejde med personer fra Aarhus med tyrkisk baggrund. Igennem arbejdet med tingene fik Marie indblik i, hvordan disse mennesker forbinder sig til deres kulturelle rødder. Igennem samlingen bliver elever stillet overfor spørgsmål som: Vælger man selv sin identitet? Kan man være tyrker og dansker på samme tid? Hvad betyder rødder i det hele taget? Spørgsmål, som der ikke findes et entydigt svar på, men som er vigtige at overveje i et samfund, hvor vi har forskellige kulturelle, religiøse og etniske baggrunde.

 

Bolivia - moderne indianere v/ Annie Oehlerich

Annie har lavet UNESCO Samlingerne fra Bolivia om både Aymara, Quecha og Guarani-indianere. Hun har boet og arbejdet i Bolivia i mange år og har et indgående kendskab til landet. Hun kan fortælle om Bolivia, om samlingerne og ikke mindst om indianerkultur i det moderne Bolivia.

 

Salomon-øerne - Hverdagsliv på Reeføerne i Stillehavet v/ Peter Crawford 

Peter har været med til at lave samlingen om Salomon-øerne i 2011 og 2012. Han har i mange år beskæftiget sig med området og lavet feltarbejde i flere omgange, og især lavet film derfra. Samlingen handler ikke mindst om livet på de afsidesliggende øer i Stillehavet og om klimaforandringernes påvirkning af ølivet.

 

Hindu Kush - Bjergfolk mellem Pakistan og Afghanistan  v/ Ulrik Johnsen

Ulrik har som museumsinspektør museets enestående samlinger fra Hindu Kush som sit særlige fokusområde. Hindu Kush-området er en udløber af Himalaya-bjergene. Her bor afsondrede bjergfolk som holder fast i mange særegne traditioner og religion på grænsen mellem Pakistan og Afghanistan, både fjernt fra og præget af den store ustabilitet i regionen.

 

Bahrain - Tradition og Modernitet i Mellemøsten  v/ Thomas Fibiger

Thomas har Mellemøsten som sit særlige fokusområde og har lavet samlingen om Bahrain i den Arabiske Golf. Bahrain er et eksempel på de store brydninger mellem tradition og modernitet i Mellemøsten og blev i 2011 en del af det arabiske forår.

 

Ring eller skriv til os for at høre nærmere om disse eller andre tilbud!